mariola_rdp3_web

ILO participa en un pla per detectar problemes visuals al barri de La Mariola de Lleida

Més de la meitat dels alumnes del barri de La Mariola (Lleida) presenten alguna disfunció visual que pot condicionar el seu rendiment acadèmic. Aquesta és la principal conclusió del Pla de Detecció de Problemes Visuals elaborat pel Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament en què també hi ha participat l’Institut Lleida d’Oftalmologia (ILO) a través de la Fundació Ferreruela Sanfeliu (FFS), entre altres entitats com Creu Roja, la Fundació Visió o centres d’optometria.

L’any passat, el Departament d’Ensenyament i ILO van signar un conveni de col·laboració per facilitar les intervencions quirúrgiques necessàries determinades en el pla del COOC arran de les revisions fetes a l’alumnat de les escoles Santa Maria de Gardeny i Magí Morera, i els instituts Castell de Templers i Ronda la Mariola de Lleida. Ahir, durant la roda de premsa de presentació dels resultats del pla que va tenir lloc a ILO, Rafael Ferreruela, òptic i optometrista de ILO, en representació de la clínica, va agrair al Departament, al COOOC i, en especial, al delegat del COOOC a Lleida i impulsor del projecte, Juan Carlos Viñuela, “permetre’ns col·laborar en un projecte com aquest que ens fa especial il·lusió pel fet de ser a Lleida i en l’àmbit de l’ensenyament i que esperem que tingui continuïtat”.

El pla, que ha avaluat la visió de 576 alumnes, ha permès detectar possibles problemes visuals que poden afectar el rendiment acadèmic de l’alumnat dels centres de primària i secundària de la Mariola. Aquests centres escolars van ser escollits pel Departament d’Ensenyament per les seves característiques comunes atès que alguns estan catalogats com d’alta complexitat i tenen un elevat índex de fracàs escolar. El motiu, per tant, d’aquest pla és prevenir l’absentisme i la discontinuïtat escolar, així com potenciar l’èxit escolar dels alumnes. “Hi ha casos en què ens trobem amb infants o adolescents als qui no els agrada llegir o que es distreuen amb facilitat. Normalment, no s’associa a un problema visual. Tanmateix, la visió és un factor molt important a tenir en compte. Qualsevol interferència visual és un gran factor de risc en el fracàs escolar”, va emfatitzar el president del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya, Alfons Bielsa. “Tot i ser dades preocupants, s’ha de destacar que la major part de les disfuncions visuals detectades es poden tractar amb mitjans optomètrics i òptics per tal d’afavorir el procés d’aprenentatge”, va destacar Viñuela per la seva banda.

Totes les alteracions visuals es van recollir a l’informe que se’ls hi va entregar als alumnes una vegada realitzat el test visual. En aquest informe, es van detallar les alteracions que presentava cada estudiant i, en cas que fos necessari, se’ls recomanava realitzar-se un examen visual més complet.

L’escola, el millor entorn per detectar problemes visuals

Segons els experts, 1 de cada 3 casos de fracàs escolar és causat per un problema de visió. Un altre estudi afirma que un 30% dels infants manifesta determinats símptomes, com falta de concentració, que mai arriben a relacionar-se amb la visió. En aquest sentit, per tal de donar eines i pautes al professorat per detectar aquests problemes, prèviament als tests visuals, Viñuela va oferir una xerrada a cadascun dels centres. D’aquesta manera, es va sensibilitzar els professionals de l’àmbit educatiu dels problemes visuals que poden comprometre l’aprenentatge i el seu paper clau per sospitar de la seva existència.