ilo-ambilopia

Ambliopia

L’ambliopia o “ull gandul” consisteix en la baixa visió d’un dels ulls o de tots dos que no s’han desenvolupat normalment durant la infància (abans dels 8 anys aproximadament). L’”ulll gandul” és una patologia que s’origina a la infantesa, però si no es diagnostica i es tracta de manera precoç pot prolongar-se durant l’edat adulta.

 

Les causes principals són:

 

Estrabisme:
Quan els ulls estan desviats i cada un apunta en una direcció, el cervell del nen, que té una gran capacitat d’adaptació, suprimeix la visió d’un dels ulls per evitar una situació anòmala i no veure-hi doble. L’ull que desvia deté el seu desenvolupament visual

 

Defecte refractiu:
Quan el nen té hipermetropia, astigmatisme o miopia, la imatge que arriba al cervell no és nítida i per això tria la visió de l’ull amb menys defecte refractiu.

 

Cataractes, ptosi palpebral (caiguda de la parpella), malalties retinals:
Són altres malalties que interfereixen en el correcte desenvolupament de la visió a l’edat pediàtrica.

Símptomes

Els pares, professors o cuidadors poden tenir-ne sospites en cas de comportament visual anòmals, per exemple, el nen:

 

• Gira el cap cap al costat de l’ull amb visió normal

• S’acosta molt els objectes a la cara, li costa distingir detalls de lluny

• Desvia l’ull amb baixa visió

 

En la majoria de casos el nen actua amb total normalitat perquè hi veu bé amb un dels ulls i l’ambliopia no es detecta fins una revisió rutinària amb el pediatra o amb l’oftalmòleg.

Tractament

El tractament consisteix a corregir-ne la causa (estrabisme, defecte refractiu, caiguda de la parpella…) i, alhora, fer treballar l’ull gandul penalitzant l’ull sa. La fórmula que ofereix més bons resultats i amb més rapidesa és l’oclusió de l’ull sa amb un pegat durant un període de temps que dependrà del grau d’ambliopia i de l’edat del nen.

Prevenció

Tots els nens s’haurien de fer una revisió oftalmològica per descartar l’ambliopia abans de fer els 3 anys. Cal fer un diagnòstic precoç i poder tractar amb garanties “l’ull gandul” i evitar la continuïtat de la patologia en edat adulta. L’oftalmòleg pediàtric pot fer una exploració per descartar aquesta patologia a qualsevol edat, encara que el nen sigui molt petit i que no col·labori.