ilo-dmae

Dmae

La DMAE o Degeneració Macular Associada a l’Edat és una malaltia degenerativa de la zona central de la retina, o màcula, que provoca un deteriorament progressiu de les cèl·lules i de l’epiteli pigmentari de la retina. Com a conseqüència, es produeix una pèrdua de visió central. La màcula permet veure detalls fins amb claredat i realitzar activitats tals com llegir o conduir un vehicle

 

Hi ha dues tipologies:

 

• La DMAE seca. Afecta el 80% dels pacients i es caracteritza per una evolució lenta i progressiva. Els dipòsits que s’acumulen a la zona van atrofiant la màcula i fan que el pacient perdi visió lentament a la zona central del seu camp visual.

 

• La DMAE humida. Es caracteritza pel creixement de nous vasos sanguinis de parets molt primes, que acaben filtrant fluids i sang a la màcula. La pèrdua de visió és ràpida.

Símptomes

La DMAE és una malaltia degenerativa que s’origina per l’envelliment de la zona central de la retina. Se’n desconeix la causa precisa.

 

Els principals factors de risc són la edat, el tabaquisme, la hipertensió arterial i la predisposició genètica

 

La DMAE afecta de forma important la qualitat de vida del pacient i la seva capacitat de fer activitats quotidianes.

 

Els malalts de DMAE van perdent progressivament la visió central, cosa que origina dificultats per llegir, escriure, conduir, cosir o fer altres tasques de precisió. Quan miren una persona, els afectats no reconeixen la cara, però poden caminar sense entrebancar-se i mantenir certa autonomia. No afecta però a la visió perifèrica i per si sola no condueix a la ceguesa total. Fins i tot en els casos mes avançats el pacient continuen tenint alguna visió útil.

 

La malaltia sol començar en un ull, tot i que els acaba afectant tots dos. Pot ser imperceptible al començament i per aquest motiu el pacient no s’adona del problema visual si no és que, de manera fortuïta, es tapi l’ull sa i comenci a veure les línies distorsionades amb l’ull afectat, les paraules escrites en una pàgina apareixen borroses, o per l’aparició d’una zona fosca al centre de la visió. La quadricula d’Amsler ens pot ajudar en el diagnòstic.

 

Una prova molt senzilla que es pot fer un cop per setmana a partir dels 50 anys és tapar-se primer un ull i després l’altre i mirar línies rectes: baranes, el marc d’una porta, etc. Si aquests elements es veuen torts cal acudir de seguida a l’oftalmòleg.

 

Es la primera causa de ceguera en majors de 65 anys.

Tractament

La DMAE humida s’intenta controlar amb fàrmacs intravitris antiangiogènics, que tenen la funció de frenar el creixement dels vasos sanguinis que actuen millorant o estabilitzant la visió. No curen la malaltia en si, però en molts casos milloren els símptomes i la qualitat de vida dels pacients. Aquestes substàncies s’injecten dins de l’ull.

 

Per a la DMAE seca encara no hi ha cap tractament eficaç, tot i que l’administració de complexos antioxidants aconsegueix alentir la malaltia.).

 

Actualment s’està treballant en l’elaboració d’ estudis genètics de predisposició a partir la DMAE. L’objectiu és poder detectar, en un futur proper, les persones amb més risc de patir la malaltia i fer-ne un seguiment exhaustiu.

Prevenció

La DMAE no es pot prevenir perquè va unida a l’envelliment. Però si que es poden prendre mesures lligades a un estil de vida saludable i amés realitzar revisions periòdiques per, en el seu cas, feu un diagnòstic precoç.