ilo-cataracta

Cataracta

La cataracta és la pèrdua de transparència del cristal·lí, la lent natural de l’ull que hi ha darrere de la pupil·la. Per aquesta lent passen els raigs de llum cap a la retina i allà es formen les imatges. Per això, quan el cristal·lí de manera natural perd la transparència impedeix el pas nítid de la llum a la retina, i el pacient pateix una pèrdua progressiva de la visió.

Símptomes

En funció de la mida i de la localització de les zones opaques del cristal·lí, pot passar que no notem el desenvolupament de la cataracta. Aquests són alguns dels símptomes més habituals:

 

• Visió borrosa de lluny i, a vegades, doble

 

• L’enlluernament de la llum del sol o dels fars del cotxes constitueix un dels símptomes més freqüents. Això fa que cada cop sigui més molest conduir de nit

 

• El pacient hi veu millor si el dia està ennuvolat que no pas si està assolellat

 

• Ja no calen ulleres per veure-hi de prop, ja que molts cops permeten millorar la visió propera en detriment de la de lluny

 

• Es canvia més sovint la graduació de les ulleres

 

• A partir dels 50 anys pot ser que augmenti la miopia o, al contrari, que hi hagi una recuperació inexplicable de la visió. Això passa perquè la cataracta provoca un seguit de canvis en el cristal·lí que poden convertir-lo en una espècie de “lent d’augment”

Tractament

El tractament de la cataracta és quirúrgic. La cirurgia de la cataracta és una intervenció breu, indolora, de poc risc anestèsic i de recuperació ràpida.

 

El procediment més habitual és la facoemulsificació, que consisteix a desfer la cataracta i aspirar-la. La cirurgia s’acaba amb la substitució del contingut opac del cristal·lí per una lent intraocular artificial, l’elecció de la qual dependrà de les característiques visuals de cada pacient.

 

• Les lents intraoculars monofocals que corregeixen la visió llunyana però amb les quals el pacient segueix necessitant lents per veure-hi de prop.

 

• Les lents intraoculars multifocals que poden treure la dependència d’ulleres per a lluny i prop. Més recentment han aparegut les lents intraoculars trifocals, que ofereixen visió a diverses distàncies: a prop, mitjana i lluny.

Prevenció

La cataracta no es pot prevenir, però es pot detectar amb revisions oculars.

S’aconsella visitar l’oftalmòleg, sobretot a partir dels 45 anys, per detectar la possible existència d’una cataracta, la tipologia, la mida i la localització, i determinar si és convenient operar-se i quin és el moment més adequat per fer-ho.