El queratocon és una alteració ocular en què es produeix un aprimament i deformació progressiu de la zona central o paracentral de la còrnia. La seva forma esfèrica habitual canvia per una de cònica i origina un astigmatisme irregular que distorsiona les imatges i una successiva disminució de la visió. El queratocon és la primera causa de transplantament corneal en pacients joves.
Es creu que té base genètica i es vincula a patrons d’herència complexos tot i que s’han de tenir en compte en la seva aparició factors externs com el fregament ocular crònic i pertinaç, i també hi ha caos relacionats amb al·lèrgies oculars. Apareix en persones joves en l’etapa postpuberal i pot progressar durant dècades fins arribar a la trentena en que tendeix a estabilitzar-se.
El principal símptoma és una disminució de la visió i l’aparició o l’augment sobtat d’astigmatisme.
L’astigmatisme sol ser induït per un defecte de refracció de la còrnia que, a diferència de la miopia i de la hipermetropia, no sol evolucionar de forma natural amb l’edat.
Per això és important que qualsevol pacient que pateixi un augment brusc d’aquest defecte refractiu, sobretot en el cas de nens i de joves, es faci un estudi topogràfic complet per descartar la presència d’un queratocon.
També hi ha formes lleus que no produeixen alteració visual i que només es diagnostiquen amb estudis topogràfics.
Hi ha diferents possibilitats de tractament segons la situació de la malaltia:
• En els casos lleus de queratocon es pot aconseguir una bona visió corregint-la amb ulleres
• Els casos més avançats requeriran lents de contacte rígides per corregir l’astigmatisme irregular
• En alguns casos, pot caldre recórrer a tractaments quirúrgics, com ara els anells intraestromals per regularitzar la còrnia o l´encreuament corneal, un procediment que ha demostrat una gran eficàcia para frenar l’evolució del queratocon
• En els casos més greus, quan la visió s’ha reduït de manera important, l’única solució és la queratoplàstia o transplantament de còrnia. Actualment, el trasplantament pot fer-se, en molts casos, reemplaçant selectivament les capes de la còrnia afectades i conservant el teixit sa
No hi ha mesures preventives per al queratocon. Es recomana que els familiars directes dels pacients amb queratocon, encara que aparentment no n’estiguin afectats, es sotmetin a examen visual, ja que podrien ser portadors de la malaltia. La població de més risc són els nens, els adolescents i els joves, per la qual cosa és important promoure les revisions oculars entre aquests grups d’edat.