ilo-retinopatia

Retinopatia diabètica

La retinopatia diabètica és la malaltia vascular més freqüent de la retina. Es una complicació de la diabetis que apareix a conseqüència de la descompensació metabòlica que acaba afectant als vasos de la retina. Produeix una pèrdua de visió que, a vegades, pot ser molt important.

 

Si es mantenen nivells molt elevats de glucèmia, les parets dels vasos retinals s’alteren i es tornen més permeables, de manera que deixen passar fluid a l’espai extracel·lular. En casos més avançats, es produeix una proliferació de vasos sanguinis anòmals que originen hemorràgies i també creixement de teixit fibrós. Això afecta la funcionament de la retina que no pot realitzar bé la seva funció i fa que es deteriori la visió.

Símptomes

El pacient no és conscient del dany que li està produint la malaltia fins que aquest és molt important. El símptoma principal és la disminució de la visió a causa d’un edema macular (acumulació de líquid a la part central de la retina) o hemorràgia vítria.

 

Els símptomes de retinopatia diabètica poden ser:

 

• Pèrdua gradual de la visió

• Visió de taques o “mosques volants”

• Àrees de visió perdudes

• Dificultat per veure-hi de nit

Tractament

La retinopatia pot afectar la màcula (zona central de la retina responsable de la visió de detalle) o la perifèria. Segons la zona afectada i el grau de desenvolupament de la malaltia, els especialistes disposen de diferents opcions de tractament, com ara la fotocoagulació amb làser, les injeccions intravítrees o la cirurgia (vitrectomia).

 

Altres complicacions visuals associades a la diabetis, com el glaucoma o les cataractes, requereixen tractaments específics.

Prevenció

Es imprescindible un control important de la glicèmia i de la pressió arterial. També s’ha de controlar altres factors de risc que agreugen la malaltia com ara el tabaquisme, el sedentarisme o l’obesitat. Es molt important la realització de controls oftalmològics periòdics per fer un seguiment acurat de la malaltia, ja que no dona símptomes importants fins que les lesions son severes.